Skočiť na hlavný obsah

Archeologický výskum NKP Kaštieľa v Gerulate priniesol nové, mimoriadne zaujímavé informácie o vývoji Gerulaty. Antická Gerulata je od roku 2021 súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a oblasť Kaštieľa v Rusovciach sa nachádza v jeho blízkosti.

Kolegom doc. Erikovi Hrnčiarikovi (vedúci výskumu) a dr. Tomášovi Kolonovi sa podarilo odkryť ca. 35 m dlhý murovaný rímsky kanál, ktorý má dno vytvorené z tegul a jeho steny dosahujú zachovanú výsku 80-90 cm. Archeologický materiál z vnútornej časti kanála naznačuje jeho zánik najneskôr v období Severovcov.

Dňa 30.10.2024 sa uskutočnila odborná komisia za účasti desiatok kolegov zo štátnych aj súkromných inštitúcií zo západného a stredného Slovenska a následne s Komisiou pre UNESCO pamiatky (Frontiers of the Roman Empire – The Danube Limes (Western Segment)). Nález sa stretol s veľkým záujmom všetkých odborníkov. Okrem obhliadky samotného kanála mali možnosť zoznámiť sa aj s archeologickým materiálom (rímska sklenená tabuľa, keramika terra sigillata, tehly). Video z komisie je k dispozícii aj online.

Výskum bude pokračovať do roku 2025 a veríme, že prinesie ďalšie dôležité informácie o rímskom osídlení Rusoviec, manažmente vodného hospodárstva či osídlenia.

Komisia Komisia Komisia Komisia

Komisia Komisia Komisia